Православні традиції “Катеринославхліба”

 

 

За всіх часів хліб був і залишається продуктом номер один. Психологи запевняють, що запах смачної свіжої булочки може підняти настрій на цілий день! Це твердження особливо справедливе, коли ми говоримо про продукцію ТОВ “Катеринославхліб”. Підприємство, що відкрилося в Дніпропетровську на вулиці Малиновського всього кілька місяців тому, вже запам’яталося й полюбилося городянам хлібобулочними виробами чудової якості.

Попит на “Катеринославський” хліб настільки великий, що керівники заводу вже задумуються про розширення збуту своєї смачної продукції за межі рідної Дніпропетровщини.

Як вдається випікати такий гарний хліб? Деякі виробничі секрети кореспонденту “Зорі” розкрив головний технолог ТОВ “Катеринославхліб” Олександр Дерев’янченко.

— Олександре Михайловичу, у чому принципова відмінність вашого хлібозаводу від інших? Адже подібних підприємств у Дніпропетровську цілком достатньо…

— Це справді так. Хлібозаводів у нас вистачає, і продукції вони виробляють у достатній кількості. Коли тільки опрацьовували проект нового підприємства, ми розуміли, що просто зобов’язані випускати дуже смачну, екологічно чисту продукцію, вироблену за кращими класичними рецептами минулих років. Інакше просто не було б сенсу відкривати нове виробництво! Зазначу, що інші хлібозаводи застосовують звичайний, так званий безопарний метод, що дозволяє значно прискорити випуск продукції. Ми ж віддали перевагу традиційному дідівському триступінчастому циклу, що зарекомендував себе упродовж століть.

— І в чому ж його особливість?

— Перша фаза — одержання за допомогою молочнокислих бактерій маточника, що бродить 4,5 години. Друга фаза — опара. Вона має бродити 3,5 години, і ще півтори години бродить тісто. І тільки після цього можна приступати до випікання хліба. Устаткування — тістомісильні машини, дозатори — в нас найсучасніше, зроблене в Словенії, де знаходиться дочірнє підприємство знаменитої німецької фірми “Вернер”. Тобто у виробництві ми поєднали сучасні європейські технології з класичними слов’янськими традиціями.

Нас запитують: чому у вас хліб не черствіє, ви застосовуєте “хімію”? У тім-то й річ, що не застосовуємо! Тому наш хліб упродовж трьох днів не черствіє й не покривається цвіллю. А на інших заводах використовують прискорені методи, коли через 1,5—3 години продукція вже виходить з печі… Ось у таких випадках можна стверджувати, що, прагнучи здешевити виробничий процес, виробники використовують безопарний метод чи застосовують хімічні окислювачі.

— Продукція вашого хлібозаводу має високий попит. А що є предметом особливої професійної гордості?

— Ми працюємо лише п’ять місяців, але за цей час вийшли на плановану виробничу потужність. Зараз завод випускає 26 хлібних виробів і ще 11 кондитерських, тобто всього 37 видів продукції. Пишаємося “Домашнім” хлібом, що дуже сподобався дніпропетровцям. При його виготовленні, крім традиційних молока й цукру, використовуються також маргарин і олія.

Випускаємо ми й “Селянський” хліб — дуже корисний, особливо тим, хто страждає шлунковими хворобами. У його рецептурі — борошно не тільки вищого, а й першого і другого сортів. Тобто житнє борошно ми оцукровуємо пшеничним і виробляємо цей сорт на заварках. Такою технологією сьогодні мало хто користується. Смачні й наші батони — “Молочний” і “Гірчичний”.

Дуже популярна кондитерська продукція: булочки й рогалики зі згущонкою й повидлом. Сподобалася споживачам здоба “Дніпровська”, “Веснянка”. Остання — це маленька кулька з ізюмом і згущеним молоком. Розкуповують і новинку — молочний хліб з кунжутом.

— Сьогодні багато хто нарікає на погану якість продуктів харчування, у тому числі й хлібобулочних виробів. Як вам вдається тримати високу планку і не здавати позиції подібно іншим виробникам? Чи можна на око відрізнити гарний хліб від поганого?

— Тут дуже багато різних складових! Мій прадід мав пекарню в Курську, при цьому зерно купував у Тульській, а воду у Рязанській губерніях. Причому перевозили її в бочках з мореного дуба! Так намагаємося робити й ми, купуючи для нашого виробництва все найкраще. Борошно ми купуємо в Запорізькій області — на Вільнянському ХПП, а дріжджі — у Львові. Використовуємо тільки свіже молоко 30-процентної жирності.

Особливі вимоги до води, вона проходить спеціальне доочищення, у результаті чого ми відфільтровуємо всі важкі метали. Тільки таку природну воду й можна використовувати у виробництві. Нагадаю, що в нас використовується триступінчаста технологія приготування тіста — трудомістка, з використанням ручної праці. Це дозволяє випікати хліб за кращими радянськими традиціями. Не все так погано було в СРСР! І ми запозичили краще з нашого недавнього минулого.

У результаті в нас виходить пористий і пишний хліб, що має природний солом’яний сонячний колір. Якість продукції контролює акредитована в Києві лабораторія, що знаходиться на підприємстві. Ну а для того, щоб оцінити хліб, його треба покуштувати. Це найкращий спосіб!

— За кілька днів ми будемо відзначати православне свято Воскресіння Христового. Яку великодню продукцію, Олександре Михайловичу, ви плануєте випустити до цього світлого свята?

— Усе, що є на заводі, освячено владикою Іринеєм. Він подарував нам ікону великомучениці Катерини, покровительки нашого міста. Традиції — велика річ. І якщо ми випускаємо відмінний хліб, то чому б не випустити й великодні паски? Важать наші пасочки 330 і 200 грамів. Виробляємо їх за стародавніми бабусиними рецептами. Відповідно до православної традиції опару готуємо тільки на молоці, а в тісто додаємо певну кількість яєць.

— Які подальші перспективи вашого підприємства? Чим ще збираєтеся порадувати жителів області?

— Ми пішли за харківським варіантом, реалізуючи продукцію у фірмових кіосках. Поки ми продаємо наш хліб в основному у Дніпропетровську. Є кілька наших торговельних точок у Новомосковську й Павлограді. Просить наш хліб і Кривий Ріг… Тому ми розглядаємо можливість розширення виробництва й реалізації продукції в супермаркетах, плануємо побудувати третю лінію для пшеничних сортів.

Крім того, маємо намір відкрити фірмові хлібні павільйони, у які доставлялися б напівфабрикати глибокої заморозки, вироблені на заводі. З них, за бажанням покупців, будемо відразу пекти гарячий хліб. Сподіваємося, він буде до смаку нашим землякам.

— Спасибі, Олександре Михайловичу, за цікаву бесіду. Певен, що ваш хліб завжди буде мати попит далеко за межами Дніпропетровщини.

Вадим Писарев.

Фото Лариси Чайки.

Газета “Зоря”