5 лайфхаків для тих, хто хоче правильно харчуватись.

 

Здоровий спосіб життя – тренд XXI століття, у якому спорт, правильне харчування і відсутність шкідливих звичок – обов’язкові пункти списку справ на рік. Ми охоче плануємо почати з нового тижня, дня, а потім відкладаємо. Зазвичай, через те, що хочемо все і одразу з чистої сторінки, але треба сконцентруватися на чомусь одному. Найкраще – на здоровому харчуванні, бо всі виснажливі дієти, години у спортзалі поступаються ефективності ЗХ. Адже, нашу вагу, тонус і здоров’я на 70 % формує харчування і на 30% – фізична активність. На цій хвилі є безліч інформації про правила правильного харчування: ніякого цукру, хліба, їжі після 18:00, продуктів з великим вмістом жиру. Дивує одне: як вижили покоління для яких найбажанішим десертом в дитинстві був хліб присипаний цукром!?. Тож, не все так категорично.

 

*Перше правило здорового харчування: «Ми – те, що ми їмо»– поцікавтесь, що ви їсте. Читайте уважно маркування, у складі продукту перелік інгредієнтів вказано в порядку переваги складових відповідно до рецептури.
Обов’язково дивіться терміни придатності продукту. Усвідомивши, що ми їмо, є шанси відмовитися від магазинних ковбас, копченостей, пресованих продуктів, соусів, майонезів, газованих напоїв, їжі швидкого приготування.

 

*Друге правило здорового харчування: «Хліб – всьому голова» – хліб їсти можна, навіть, треба!!!Недарма тисячоліттями люди вживають хліб. 2-3 скибки традиційного житньо-пшеничного хліба, по вмісту клітковини, рівні 2-3 кг. яблук. Так, хліб з борошна вищого сорту – швидкі вуглеводи, але житньо-пшеничний, цільнозерновий хліб корисний для організму та збагачений вітамінами. Пропонуємо кілька порад, для вибору якісного продукту: уникайте хліба, до складу якого входять поліпшувачі, зазвичай, до українських пшенично-заварних хлібів їх не додають; якісний хліб, окрім житніх сортів, повинен мати хрустку скоринку; якщо постукати по скоринці хліба знизу, звук має бути дзвінким; скоринка має не відлущуватися від хліба, а відриватися разом з м’якушем.

 

*Трете правило: Залиште в своєму раціоні макарони, пасту з твердих сортів пшениці. Італійці вживають їх щодня, і не страждають від зайвої ваги, бо дотримуються третього правила здорового харчування: «У всьому потрібна міра» – раціональне комбінування продуктів. Якщо Ви хочете бути струнким і не відчувати «тяжкості» після прийому їжі – балансуйте. Виходьте з-за столу з легким відчуттям, що можна було б з’їсти ще. З дитинства ми звикли до ситного обіду: гарнір з картоплі чи крупи, основної м’ясної страви та хліба. Але м’ясо потрібно вживати з зеленими і не крохмальними овочами. Картопля, крупи і хліб погано засвоюються у поєднанні з білком. А крохмалисті овочі (буряк, моркву, гарбуз, кольорова капуста, кабачки) не можна поєднувати з цукром. Тема сумісності продуктів – цікава, і, на практиці, результативна.

 

*Четверте правило здорового харчування: «Надмірне вживання цукру шкодить вашому здоров’ю» – контролюйте споживання цукру. Ви можете пити несолодкі чай і каву, але багато продуктів і готових страв, які вживаємо, вже з цукром. Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що на солодке мусить припадати лише 5% від денного обсягу калорій. Спробуйте, корисні смаколики – мед, сухофрукти, чорний шоколад, вівсяне печиво, сушки.

 

*П’яте правило здорового харчування: «Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти» – дотримуйтеся правил і культури споживання. Їмо невеликими порціями, до 5 разів на день. Останній прийом за кілька годин до сну. Фрукти краще вживати вдень, а не ввечері. Перекуси повинні бути корисними. І, не забувайте, про воду. На питання: «Скільки пити чистої води?», однозначної відповіді немає, бо кожен організм індивідуальний, є два розрахунки: на кожен кілограм ваги необхідно випивати 40 мл рідини; на кожну тисячу з’їдених кілокалорій в день людина повинна випивати близько літра води. Дослухайтесь до свого організму і будьте здоровими!